donderdag 14 oktober 2010

3 Oktoberradio



3 Oktoberradio

Voor velen is 3 oktober een gewone werk- of schooldag. Dit geldt echter niet als je in Leiden woont. Zowel schoolkinderen als mensen die in Leiden werken lopen die dag over de kermis, doen activiteiten in de binnenstad en vieren feest! In de gehele stad hangt de geur van verse haring, hutspot en wittebrood. Het is duidelijk: Leiden viert het Leidens Ontzet en dat doen ze al vanaf de 16e eeuw!

Zoals ieder jaar wordt met Leidens Ontzet op feestelijke wijze herdacht dat op 3 oktober 1574 een einde kwam aan de Spaanse belegering van de stad. Maar Joey, wat heeft dit met radio te maken? Luister..

Ieder jaar (1 t/m 4 oktober) neemt de Stichting Leidse Evenementen Radio (SLER) een speciale evenementen radiozender voor de stad in gebruik. Het doel van de stichting is het uitzenden van radioprogramma’s via de diverse media (FM/internet-radio) met de bedoeling om de feestvreugde en de saamhorigheid tijdens de festiviteiten binnen de Leidse regio te vergroten. De SLER opereert overigens geheel zonder winstoogmerk (NON-PROFIT). Deze heeft tevens voor al haar lopende projecten een vergunning verkregen van het Commissariaat van de Media en het Agentschap Telecom.

Het 3 oktober radio project bereikt doorgaans een potentieel luisteraantal van meer dan 50.000 luisteraars. Er wordt zo een alternatief geboden voor mensen die bewust of onbewust niet kunnen deelnemen aan de 3 oktoberfeesten. Zo wordt er (live)verslag gedaan door razende reporters bij de taptoe, de hutspotmaaltijd en op de kermis.

Omdat er een collega-dj meehielp met het 3 oktober project leek het me leuk eens langs te gaan. Doordat ik in Haarlem op school zit, reis ik standaard via Leiden CS. Dit is een kleine stap richting de 3 oktober studio, die voor kenners vlakbij Molen de Valk (tijdelijk) gevestigd is. Na een etentje met de vrijwilligers te hebben gehad, werd het tijd om de studio te bezoeken. Ik werd helemaal wegwijs gemaakt in de processing, muziekprogrammering en de internet streaming. Voor de geïnteresseerden: http://www.3oktoberradio.nl/
Na twee uurtjes hield ik het voor gezien, tot de volgende 3 oktober!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten